
Utan socker är choklad en riktig hälsoprodukt. Kakaobönor är rika på antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och skydda cellerna mot skador. Det är också känt att mörk choklad kan förbättra humöret och öka känslan av lyck...
Read more
Är du redo för en påskhelg full av konst och kreativitet? Då är en konstrunda på Österlen i Skåne det perfekta valet för dig! Österlen är känt för sina pittoreska byar, kustlandskap och konstnärssamhälle. Under påskhelgen öppnar många konstnärer och gallerier upp sina dörra...
Read more
Det sista steget innan chokladen är helt klar som produkt är temperering. Tempereringen är en invecklad process som involverar att man temperaturbehandlar chokladen för att stabilisera den.
Read more
Att concha chokladen innebär i praktiken att chokladmassan knådas och luftas i värme under en viss tid. Vanligtvis mellan 24-72 timmar. Även här är det viktigt att ta fram en conchningsprofil för varje ursprung och skörd.
Read more
Omvandlingen av kakaonibs till choklad börjar med att de små rostade bitarna av kakaobönor mals till en grov pasta. För en mörk choklad på 100% behövs ingen annan ingrediens. För exempelvis en choklad på 70% mals oftast även sockret i detta steg. Read more

Nästa steg är att ta bort det tunna, fiberrika skalet från den rostade kakaobönan. Vi krossar kakaobönorna till små bitar och använder luft för att ta bort det lättare skalet (husk) från den tyngre eller kärnan (kakaonibs).
Read more
Först sorterar vi varje kakaoböna för hand för att säkerställa kvalitet och rätt storlek. Efter det rostas bönorna i våra roterande konvektionsugnar. För att framhäva den unika smaken hos varje kakaoböna ljusrostar vi bönorna varsamt.
Read more
Torkningen är det sista steget innan kakaobönorna skeppas vidare till vår fabrik på Österlen. Torkning kan ske maskinellt, eller naturligt på bäddar i solen. När fukten minskar börjar jäsninge...
Read more
Fermentering eller jäsning är utan tvekan en av de viktigaste stegen i hela chokladtillverkningsprocessen. Utan ordentlig fermentering kan kakaobönor inte utveckla de komplexa smakerna som utgör det vi förknippar med en ”chokladig” smak.

Att skörda kakaofrukter är ett avgörande första steg i processen. Frukterna utvecklas från små pollinerade blommor på kakaoträdets stam och det tar cirka 140 dagar för frukten att mogna helt efter pollinering. Det är avgörande att skörda kakaofrukte...
Read more