Sommaren 2013. Semestern som aldrig tog slut. Vad vi trodde skulle vara en kort kaffepaus i en liten by på Österlen blev den största förändringen i våra liv. Utöver en kopp kaffe köpte vi en enorm skolbyggnad från 1800-talet med en liten tillhörande pralinbutik vid namn Österlenchoklad. Kort därpå lämnade vi vårt liv i Stockholm för en tillvaro på landsbygden. Tre månader senare grundade vi Svenska Kakao och blev en av pionjärerna inom "bean to bar"-rörelsen i Sverige. Än idag är det unikt att tillverka choklad från kakaobönor i Sverige. (Det mesta vi finner i dagligvaruhandeln består fortfarande till stor del av omsmält chokladmassa tillverkat av stora industriella företag i andra länder).

Pralinerna vi tillverkar går fortfarande under varumärket Österlenchoklad. Smakinspirationen såväl som råvarorna hämtar vi i stor utsträckning från lokala odlare och mathantverkare här på Österlen. 

Sedan ett par år tillbaka kan vi dessutom stoltsera med att vara de första i Norden som tillverkar våra praliner helt och hållet från vår egentillverkade choklad - "bean to bonbon". Det betyder att vi kan kontrollera smak och kvalitet samt ha full transparens i produktionsprocessen hela vägen från kakaobönan i ursprungslandet till färdig pralin. Det resulterar i en svensk kvalitet choklad med en otrolig smakupplevelse. 

Det som fick oss att fastna för just hantverkschoklad var smakupplevelsen. Men ju mer vi lärde oss om kakaosorter, jäsning, rostning och alla andra viktiga steg i processen blev visionen om en äkta chokladfabrik i Sverige självklar. 

Vårt mål var och är fortfarande att göra choklad av kakaosorter som har naturligt extraordinära smaker. För oss är de vanliga tillsatserna av emulgeringsmedel, extra fett och vanilj ofta i vägen för att uppleva kakaos rena smak.

Vi vill öppna upp för ett nytt perspektiv på vad choklad kan vara när det gäller smak och tillsammans med den globala "bean to bar" -rörelsen handla och hantera kakao på ett ärligt, hållbart och transparent sätt. Steg för steg arbetar vi tillsammans för att förändra chokladindustrin och vi hoppas att du vill vara med oss på den resan.

 

// Fredrik & Ulrika

Svensk chokladfabrik med ren kvalitets choklad. Bean to bar och Bean to bonbon

 

American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Visa