HANDLA CEREMONIELL CHOKLAD
- Svensktillverkad choklad till din ceremoni-
All ceremoniell choklad tillverkas bean to bar här på vår chokladfabrik i Skåne. Kakaon vi använder är testad för tungmetaller av producenterna och dessutom hållbart odlad och varsamt producerad. Eftersom vi handlar kakaobönorna från producenter vi känner till kan vi spåra kakaon och hur den hanterats (och av vem ) från en kakaofrukt på ett träd till chokladen i din hand.Vanliga frågor om ceremoniell choklad
Tungmetaller i choklad
Det är inte ovanligt att människor har frågor kring närvaron av tungmetaller i den kakao som används för att tillverka choklad. Särskilt inom den ceremoniella chokladproduktionen. Hos oss används kakaobönor från producenten Kokoa Kamili i Tanzania. En förtroendeskapande aspekt är att all deras kakao genomgår kontinuerliga testerTrots detta är frågan om tungmetaller, särskilt kadmium, en viktig och aktuell fråga som ofta återkommer inom chokladindustrin. Med ökad medvetenhet om potentiella hälsorisker i samband med tungmetallhalter i livsmedel är det angeläget att förstå och övervaka dessa aspekter. Vill du veta mer kan vi rekommendera ett program som vår branschkollega, Greg D'Alesandre från Dandelion Chocolate har medverkat i där han har djupdykt i denna spännande fråga: youtube.com/watch?v=W2YU101IM1s
Naturlig kakao - icke alkaliserad kakao
Kakaopulver är den torrsubstans som finns kvar efter att man pressat chokladen och extraherat kakaofettet. Om du inte gör något med det får du ett så kallat naturligt kakaopulver. Du kan även kemiskt processa pulvret för ett få ett alkaliserat kakaopulver vilket är den vanligaste varianten i handeln.
Naturligt kakaopulver förblir alltså obehandlat och behåller sin naturliga karaktär. Det kännetecknas av en ljusare brun färg och har en lägre pH-nivå. Eftersom det inte genomgår alkalisk behandling, behåller det fler egenskaper från själva kakaon, vilket resulterar i en mer distinkt smak i desserter eller drycker.
Det alkaliserade kakaopulvret, även kallat Dutch Processed, har genomgått en behandling där en alkalilösning tillsätts. Denna process höjer pH-nivån och minskar surheten, vilket resulterar i en mörkare färg - från djupt rödbrun till nästan svart. Nivån av surhet och färg varierar beroende på graden av alkalisering som tillämpas. Alkaliserat kakaopulver används ofta för att ge chokladprodukter en jämnare smak och för att minska den naturliga syran i kakaon.
Vad är Raw choklad?
All choklad har uppnått temperaturer över 40 grader under jäsningsprocessen av kakaobönorna. Utan jäsning kan du inte få fram choklad. Detta gör att termen "rå choklad" i strikt mening inte existerar enligt definitionen. Däremot kan man välja att rosta kakaobönorna efter jäsning och torkning.Det finns choklad som tillverkas från orostad kakao, även känd som "unroasted" eller "virgin chocolate".
I vår choklad genomgår kakaobönorna en lätt rostning för att bevara de ljusare smaktonerna som finns i kakaon. Rostningsgraden påverkar smaken av chokladen avsevärt, och hur hårt man rostar sin kakao beror på chokladmakarens personliga preferenser och stil. Precis som i kaffevärlden finns det olika grader av rostning, från ljusrost till mellanrost och ibland riktigt hårt rostade varianter.