Torkningen är det sista steget innan kakaobönorna skeppas vidare till vår fabrik på Österlen. Torkning kan ske maskinellt, eller naturligt på bäddar i solen. När fukten minskar börjar jäsningen sakta ner, men smaken och färgen på kakaobönan fortsätter att utvecklas och förändras. Långsam och försiktig torkning kan kraftigt minska surheten i bönan, samt utveckla den färgnyansen i den färdiga chokladen. Detta steg i processen tar i genomsnitt 5-7 dagars och är klar när fukthalten i bönan når 6-8%. Är fukthalten högre riskerar man att bönorna utvecklar mögel inuti vilket direkt gör dem obrukliga. Bönorna sorteras sedan, packas i säckar och skeppas till oss i Sverige.
Bean to bar steg 3: Torkning av jästa kakaobönor
Torkningen är det sista steget innan kakaobönorna skeppas vidare till vår fabrik på Österlen. Torkning kan ske maskinellt, eller naturligt på bäddar i solen. När fukten minskar börjar jäsningen sakta ner, men smaken och färgen på kakaobönan fortsätter att utvecklas och förändras.