Visste du att choklad kan vara både hälsosamt och gott på samma gång? Mörk choklad utan socker är ett utmärkt alternativ för alla chokladälskare som vill njuta av den underbara smaken av choklad.
I Europa har vi en lång tradition av att konsumera söt choklad. Ofta med socker och ibland även med extra kakaosmör för att få chokladen mer krämig och len i sin textur. Vi smaksätter även gärna vår choklad med vanilj.
Inom den industriella chokladtillverkningen handlar det istället om att dryga ut kakaon som råvara för att få ner priset på slutprodukten. Då tillsätter man ofta ingredienser som sojalecitin, solroslecitin, palmolja, kakaofett och aromer.
Men faktum är att det bara krävs en ingrediens för att tillverka choklad. Kakaobönor. Genom att mala kakaobönorna frigör man de naturliga fetterna i varje böna och efter ett tag resulterar malningen i en flytande len chokladmassa. Ungefär på samma vis som man tillverkar jordnötssmör genom att mala jordnötter. Men tillsätter man inget mer är chokladen helt osötad.
Genom att använda högkvalitativa kakaobönor och hantera dem varsamt genom exempelvis en lättare rostning och lagom lång conchning (knådning) kan man skapa en fantastiskt god och hälsosam mörk choklad där bitterheten är lägre och de fruktiga smakerna i kakaobönorna träder fram.
Kakaobönor är naturligt bittra i sin karaktär men bitterheten förstärks om bönorna mörkrostats. Vi skulle också vilja hävda att upplevelsen av bitterhet är en vanesak. När man vant sin smakpalett vid mörkare choklad blir man ganska snabbt van vid mindre sötma.
Utan socker är choklad en riktig hälsoprodukt. Kakaobönor är rika på antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och skydda cellerna mot skador. Det är också känt att mörk choklad kan förbättra humöret och öka känslan av lycka genom att öka produktionen av endorfiner och serotonin i hjärnan.
Förutom dessa fördelar är mörk choklad också en utmärkt källa till järn, magnesium och andra viktiga näringsämnen. Och eftersom mörk choklad har ett lägre glykemisk index än vanlig mjölkchoklad, påverkar den inte blodsockernivån lika mycket.
Sammanfattningsvis är mörk choklad utan socker en hälsosam och njutbar behandling som alla chokladälskare kan njuta av.
Om du är sugen på att testa en riktigt mörk choklad kan vi rekommendera vår Darkness 100% eller Uganda 90% som två goda, mörka chokladalternativ.