Bean to bar steg 1: Kakaons ursprung och skörd

Att skörda kakaofrukter är ett avgörande första steg i processen. Frukterna utvecklas från små pollinerade blommor på kakaoträdets stam och det tar cirka 140 dagar för frukten att mogna helt efter pollinering. Det är avgörande att skörda kakaofrukten när den är precis fullmogen.
Kakaofrukter växer direkt från stammen på träd runt om ekvatorn - Svenska Kakao

Allt börjar med kakaoträdet Theobroma-Cacao (enkelt översatt som ”gudarnas mat”på latin) som växer i områden runt ekvatorn. Naturligt förekommande i den övre Amazonasregionen i Peru och ursprungligen odlad av Maya- och Aztek-kulturerna, är kakaoträdet grunden för all choklad som produceras över hela världen. Men alla kakaobönor är inte likvärdiga. Genetik, odlingsförhållanden och efterskördsprocess spelar en betydande roll och vi söker alltid efter den högsta kvalitén för att använda i vår choklad.

Att skörda kakaofrukter är ett avgörande första steg i processen. Frukterna utvecklas från små pollinerade blommor på kakaoträdets stam och det tar cirka 140 dagar för frukten att mogna helt efter pollinering. Det är avgörande att skörda kakaofrukten när den är precis fullmogen. Om frukterna skördas för tidigt finns det inte tillräckligt med socker i fruktköttet för att starta igång en bra jäsning. Om frukterna skördas för sent kan grodd börja utvecklas inuti frukten. Tidspannet för perfekt mognad kan vara så smalt som 7-10 dagar. När de är mogna skärs frukterna försiktigt från stammen för hand och samlas i högar för att öppnas. Klasarna av bönor i vitt fruktkött avlägsnas och samlas upp. Denna process utförs vanligtvis på fältet, och de tomma fruktskalen brukar lämnas för att bli till kompost och ge näring till jorden. 

PAY WITH CREDIT CARD I KLARNA I SWISH American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa