Bean to bar steg 6: Malning av kakaon till chokladmassa

Omvandlingen av kakaonibs till choklad börjar med att de små rostade bitarna av kakaobönor mals till en grov pasta. För en mörk choklad på 100% behövs ingen annan ingrediens. För exempelvis en choklad på 70% mals oftast även sockret i detta steg.
Grovmalning av kakaonibs och socker till en grov massa. Svenska Kakao på Österlen

GROVMALNING 

Omvandlingen av kakaonibs till choklad börjar med att de små rostade bitarna av kakaobönor mals till en grov pasta. För en mörk choklad på 100% behövs ingen annan ingrediens. För exempelvis en choklad på 70% mals oftast även sockret i detta steg. Denna initiala malning minskar partikelstorleken hos kakaonibsen och initierar frigörandet av kakaosmör. Den malda massan är nu redo för att finmalas. 

FINMALNING

Kakaomassan finmaler vi i en maskin fylld med 40.000 stålkulor som slår sönder partiklarna ytterligare. Kakaosmöret i bönorna frigörs av friktionen och inom kort är den först grova pastan en flytande massa. 

Vid den här fasen är viskositeten och flytegenskaperna hos choklad en funktion av många sammankopplade variabler, varav en är partikelstorlek. Socker har en grov och hård kristallin struktur i kontrast till den mjuka och fibrosa niben. Kakao-pastan laddas in i en kvarn och raffineras med friktionen av 40 000 värmehärdade stålkulor.

PAY WITH CREDIT CARD I KLARNA I SWISH American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa