Bean to bar steg 7: Conchning

Att concha chokladen innebär i praktiken att chokladmassan knådas och luftas i värme under en viss tid. Vanligtvis mellan 24-72 timmar. Även här är det viktigt att ta fram en conchningsprofil för varje ursprung och skörd.
Genom att knåda och lufta chokladen genom conchning justerar man viskositet och flytegenskaper. - Svenska Kakao, Österlen

Att concha chokladen innebär i praktiken att chokladmassan knådas och luftas i värme under en viss tid. Vanligtvis mellan 24-72 timmar. Även här är det viktigt att ta fram en conchningsprofil för varje ursprung och skörd. Det är hela tiden en balans mellan att ta bort icke önskvärda smaker från jäsningsprocessen, behålla lätta smaknoter som utgör bönans karaktär och samtidigt få en len och följsam choklad.  Conchningens syfte är nämligen att forma partiklarna i den finmalda chokladen och på så vis justera bland annat viskositet och flytegenskaper. 

PAY WITH CREDIT CARD I KLARNA I SWISH American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa