Bean to bar steg 8: Temperering och slutprodukt

Det sista steget innan chokladen är helt klar som produkt är temperering. Tempereringen är en invecklad process som involverar att man temperaturbehandlar chokladen för att stabilisera den.
gjutning av tempererad choklad. Sista steget innan chokladen är klar för att ätas. - Svenska Kakao, Österlen

Det sista steget innan chokladen är helt klar som produkt är temperering. Tempereringen är en invecklad process som involverar att man temperaturbehandlar chokladen för att stabilisera den. Genom temperering fördelas kakaosmöret jämt i chokladen och den får en fin glansig yta samt en stabil form i rumstemperatur. I ett hemmakök kan man temperera för hand i små mängder med hjälp av en termometer, spis och marmorskiva. I vår produktion tempererar vi mängder av choklad varje dag och använder oss av maskiner som noga behandlar chokladen med exakthet. Även här kan temperaturerna variera något beroende på om det är ljus eller mörk choklad, likaså beroende på ursprung och fettmängd. Därför är det också något som måste justeras av kunniga chokladmakare som med ett tränat öga kan se om tempereringen är bra eller inte. 

Slutligen hälls den tempererade chokladen i sin form för att gjutas till chokladkakor eller används som bas till bakverk och praliner av olika slag. 

PAY WITH CREDIT CARD I KLARNA I SWISH American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa